Suroviny
- 1 ks cibule
- 1 balíček kysané zelí
- 1
- 5 kg uzené kosti
- 3 - 4 ks bobkový list
- sůl
- 1
- 5 kelímku zakysaná smetana
- 2 - 3 lžiček mletá sladká paprika
- 1 lžíce libeček
- 1/2 lžičky drcený kmín
- 2 l voda
- 4 - 5 ks střední brambory
- 1/2 kostky bylinkový bujon
- mletý barevný pepř
- 1 - 2 lžiček majoránka
- hotová jíška
- olivový olej
Postup přípravy
Připravíme si veškeré suroviny a koření. Brambory a cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, cibuli na velmi drobno. Cibuli na olivovém oleji osmahneme dozlatova, v závěru přisypeme brambory a krátce orestujeme. Odstavíme.
Uzené kosti vaříme ve vodě doměkka asi hodinu, vyjmeme a vývar dolijeme do 2 l, pokud ho máme málo. Uzené kosti necháme vychladnout a maso obereme a rozdělíme na kousky.
Do vývaru vsypeme kysané zelí, cibuli a brambory, přidáme půl kostky bujonu, bobkový list, asi lžičku pepře, majoránku, libeček, drcený kmín a mletou papriku. Dobře promícháme a vaříme doměkka. Poté do zelňačky přisypeme obrané uzené maso, vmícháme pár lžic jíšky, zakysanou smetanu a necháme projít varem. Podle chuti ještě přidáme trochu soli, případně jinak okořeníme. Polévku necháme krátce provařit, stačí 5 - 10 minut.
Bílou zelňačku podáváme horkou s chlebem nebo jen tak. Nejlépe chutná na druhý den.