Bílá zelňačka

90 minut
neuvedeno

Suroviny

  • 1 ks cibule
  • 1 balíček kysané zelí
  • 1
  • 5 kg uzené kosti
  • 3 - 4 ks bobkový list
  • sůl
  • 1
  • 5 kelímku zakysaná smetana
  • 2 - 3 lžiček mletá sladká paprika
  • 1 lžíce libeček
  • 1/2 lžičky drcený kmín
  • 2 l voda
  • 4 - 5 ks střední brambory
  • 1/2 kostky bylinkový bujon
  • mletý barevný pepř
  • 1 - 2 lžiček majoránka
  • hotová jíška
  • olivový olej

Postup přípravy

Připravíme si veškeré suroviny a koření. Brambory a cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, cibuli na velmi drobno. Cibuli na olivovém oleji osmahneme dozlatova, v závěru přisypeme brambory a krátce orestujeme. Odstavíme. Uzené kosti vaříme ve vodě doměkka asi hodinu, vyjmeme a vývar dolijeme do 2 l, pokud ho máme málo. Uzené kosti necháme vychladnout a maso obereme a rozdělíme na kousky. Do vývaru vsypeme kysané zelí, cibuli a brambory, přidáme půl kostky bujonu, bobkový list, asi lžičku pepře, majoránku, libeček, drcený kmín a mletou papriku. Dobře promícháme a vaříme doměkka. Poté do zelňačky přisypeme obrané uzené maso, vmícháme pár lžic jíšky, zakysanou smetanu a necháme projít varem. Podle chuti ještě přidáme trochu soli, případně jinak okořeníme. Polévku necháme krátce provařit, stačí 5 - 10 minut. Bílou zelňačku podáváme horkou s chlebem nebo jen tak. Nejlépe chutná na druhý den.