Suroviny
- 6 kuliček černý pepř
- 1 lžíce mletá sladká paprika
- 2
- 5 lžíce olej
- 2 l studená voda
- 2 ks brambory
- 3 kuličky nové koření
- 1 ks větší cibule
- 250 ml kysaná smetana
- 2 lžíce hladká mouka
- 1 sklenice kysané zelí
- 2 listy bobkový list
- 2 ks pikantní klobása
- sůl
Postup přípravy
Cibuli i brambory oloupeme. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, brambory na kostky. Nakrájíme i klobásu.
Do hrnce nalijeme olej a přidáme cibuli. Necháme zpěnit a přidáme nakrájenou klobásu a osmahneme. Zasypeme červenou paprikou a hladkou moukou a opět lehce osmahneme. Zalijeme studenou vodou a přidáme na kostičky nakrájené brambory, sůl, bobkový list, nové koření, celý pepř a vaříme, dokud brambory nezměknou. Do polévky přidáme překrájené zelí. Po 10 - 15 minutách je hotovo. Na zjemnění chuti přidáme do zelňačky alá Míla šlehačku, kysanou smetanu nebo creme fraiche.
Zelňačku alá Míla rozdělíme do hlubokých talířů a podáváme.