Suroviny
- 1 ks velké navinulé jablko
- 1 špetka chilli
- 2 lžíce máslo
- 2 lžíce kremžská hořčice
- 2 lžíce plnotučná hořčice
- 4 lžíce zakysaná smetana
- 1/3 lžičky kari
- 300 ml hovězí vývar
- 1 ks velká cibule
- 1 lžíce hladká mouka
- sůl
- cukr
- mletý černý pepř
- sůl
- 400 g mleté maso
- 1/8 l mléko
- mletý černý pepř
- 1 ks vejce
- 2 lžíce strouhanka
- 50 g cibule
Postup přípravy
Mleté maso, strouhanku, mléko, vejce, nastrouhanou cibuli, sůl a pepř smícháme. Masový vývar přivedeme k varu a z masové směsi tvoříme mokrýma rukama koule, které vložíme do vroucího vývaru. Při mírné teplotě uvaříme doměkka.
Cibuli i jablko bez slupky a jádřince nakrájíme na malé kostičky. Na másle zpěníme cibuli, zahustíme moukou, přidáme jablko a podusíme.
Z vývaru vyjmeme uvařené masové koule a samotný vývar smícháme s hořčicí, smetanou, kari kořením a špetkou chilli koření. Přilijeme k cibulce s jablkem a 10 minut společně povaříme. Poté podle chuti hořčičný sos opepříme, přisolíme a případně trochu osladíme. Masové koule vložíme do omáčky a prohřejeme.
Masové koule v hořčičném sosu podáváme třeba s bramborem vařeným ve slupce nebo s rýží.